
Georg Philipp Friedrich von Hardenberg, més conegut pel seu pseudònim Novalis (Wiederstedt, 2 de maig de 1772-Weißenfels, 25 de març de 1801) va ser un escriptor i filòsof alemany, representant del Romanticisme alemany primerenc.
A més dels Himnes a la Nit i els conjunts de fragments Pol·len i Fe i amor –el nuclear de la seua obra publicada en vida–, la seua producció inclou dues novel·les inconcluses (Els Deixebles en Sais i Heinrich von Ofterdingen), un poemari de temàtica religiosa (Cantos espirituals) al costat de diverses poesies soltes, dos famosos assajos (La Cristiandat o Europa i el Monòleg) i diversos grups de fragments i apunts, com els “Fragments logológicos”, els primerencs “Estudis sobre Fichte” o el més tardà “Esborrany general”, més conegut com a Enciclopèdia.
La seua figura va ser associada tradicionalment al tòpic literari de la “flor blava”, a la seua història d’amor amb Sophie von Kühn, a la seua cosmovisió coneguda com a “idealisme màgic”, al pensament místic i a la seua pertinença al grup dels primers romàntics alemanys, entre els quals es comptaven els seus amics –i responsables de la primera edició de les seues obres– Friedrich Schlegel i Ludwig Tieck. Actualment es considera que algunes d’aquestes associacions, en particular la del seu vincle amb Sophie von Kühn –a la primerenca mort del qual es va adjudicar tradicionalment un pretés gir cap al misticisme en el pensament novaliano– es funden en un estudi parcial i poc acurat de la seua obra i en simplificacions presents en les primeres edicions dels seus escrits i en algunes biografies primerenques.
La seua vida professional es va desenvolupar en l’àmbit de la mineria (va arribar a ser inspector de les mines de sal de Weißenfels), temàtica recurrent en la seua obra literària. Una part central dels seus estudis i interessos s’orientava, en general, a investigacions científiques. Aquesta orientació es troba molt present tant en la seua obra teòrica com en la seua producció literària, en la qual s’acudeix amb freqüència a teories com les del magnetisme, el galvanismo o l’alquímia i al tema, en general, de l’estudi de la naturalesa.
Frases
“Només un artista pot interpretar el significat de la vida”