ARQUITECTURANEMONOTÍCIESPORTADAVALÈNCIA

El Cabanyal acollirà un nou centre cultural amb la rehabilitació d’un edifici

Comparteix:

L’Ajuntament ha adjudicat a l’empresa Construccions Francés S.A. la rehabilitació integral de l’edifici situat en el número 121 del carrer de la Reina, en el barri del Cabanyal, i que es destinarà per a un centre sociocultural. La inversió de 640.627 euros servirà per a la posada en valor de l’immoble, reservat per a una sala d’exposicions, una altra d’usos múltiples i també estades per a associacions del districte.

L’Ajuntament realitzarà aquesta obra amb fons FEDER de la Unió Europea i un projecte del despatx d’arquitectes Arkítera SLP. Salvador Lara, un dels seus representants, va destacar la solució oposada per a unir dos immobles, el que recau al carrer de la Reina i un altre cap al carrer Barraca, gràcies a una sèrie de trams d’escala i rampes. «Hi haurà un ‘Mira Terra’, dit així perquè en lloc de mirar cap al mar ho farà cap a l’interior, a la coneguda com a ‘zona zero’ on les teulades són baixes», va subratllar.

L’edifici original va ser modificat substancialment, sobretot a l’interior. L’última activitat, una botiga de mobles, va suposar l’enderrocament de diverses parets i l’eliminació d’un pati interior, atés que va servir en part de magatzem. «Tot això ho recuperarem ara», va destacar l’arquitecte.

«Recuperarem l’espai intermedi entre tots dos blocs de cases revaloritzant el pati comú i, pel seu lloc estratègic, col·locarem el nucli central de les comunicacions verticals que es crearà per a accedir als diferents nivells del conjunt», va continuar.

El projecte descriu que aquest nou espai serà «heterodox en la seua arquitectura, complex en el seu espacialidad en contindre dues escales i una rampa que s’aprofiten per a crear un passeig interior, variat, suggeridor i laberíntic des de l’accés en planta baixa a l’obert espai de ‘Mira Terra’ que es construeix en la coberta». Això últim serà sens dubte un dels elements més destacats de l’obra, en oferir al visitant una visió del barri del Cabanyal per damunt de les cobertes, que estarà llest l’any vinent.

Estratègia

L’estratègia del projecte consisteix a aprofitar les necessitats modernes per a resoldre els problemes antics, amb una clara intenció d’unir les sinergies arquitectòniques que es dedueixen de la lectura del conjunt edificat.

Així es planteja una actuació de buidatge en el centre del conjunt de projecte, tornant a separar les edificacions que el conformen, regenerant el pati interior original, ara reinterpretat concorde a l’ús al qual es pretén destinar. Aquesta actuació ens permet:

A nivell arquitectònic, retornar la geometria original a les edificacions, possibilitant la seua vista, rescatant la idea de pati interior tradicional de la tipologia del barri.
A nivell funcional, permet la centralització de la circulació i estesa d’instal·lacions, situant els equips en recinte específic en la seua rematada. A més, amb el joc de recorreguts i desnivells proposat sobre el buit, s’habilita l’accés adaptat a totes les dependències del conjunt.
Finalment, mitjançant el correcte plantejament de buits d’aquesta nova construcció, es recupera i integra en el funcionament de l’edifici la il·luminació i ventilació natural.

Respecte a les dues parts històriques en les quals queda dividit l’edifici, precisaran d’actuacions puntuals sobre la seua construcció, de reparacioón i consolidació o completa renovació d’elements, per a adequar-se al programa i les actuals demandes de qualitat i normatives tècniques.


Font: Las Provincias Foto:

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

    També et poden interessar

    Comentaris tancats

    Més en:ARQUITECTURA