We Are One, la mostra de cine gratuït i solidària més gran del món arriba a Youtube

País del Mar
Publicat en maig 30, 2020, 6:29 am
19 mins
Comparteix:
  • 21 festivals de 35 països organitzen un esdeveniment virtual de 10 dies amb 100 pel·lícules d’accés gratuït i xarrades inèdites.
  • Una mostra, més que un festival, els beneficis del qual aniran destinats al Fons de Resposta Solidària a la COVID-19 de l’Organització Mundial de la Salut.

We Are One: A Global Film Festival és un festival en línia gratuït de 10 dies, exclusivament a YouTube, nascut a partir de la idea que la comunitat cinematogràfica pot reunir-se en moments de crisi, tant en la celebració de pel·lícules com en el suport proporcionant tant de necessitat. alleujament per als esforços de COVID-19.

Va nàixer a la fi d’abril, després de la cancel·lació de festivals de cinema de pes a causa del coronavirus, com Cannes o Locarno. Un projecte que pretenia ser una declaració d’intencions: els majors aparadors de la indústria no anaven a donar per perdut l’any cinematogràfic. O millor, els festivals no s’anaven a quedar de braços plegats davant la pandèmia.

Organitzat pel festival Tribeca, We Are One: A Global Film Festival reuneix programació online i gratuïta dels certàmens de classe A més importants del món. Però no és un festival a l’ús. Ni tan sols un online com el Atlántida Film Fest o la passada edició del D’A Film Fest. Moltes de les seues pel·lícules no són d’estrena i no compta amb seccions competitives ni guardons. Així i tot, és un gest molt important. Bussegem en la seua oferta per a rescatar alguns títols que podrem veure gratis en el canal de Youtube del festival, fins al pròxim 7 de juny.

El festival comptarà amb una programació comissariada per l’Annecy International Animation Film Festival, Berlín International Film Festival, BFI London Film Festival, Cannes Film Festival, Guadalajara International Film Festival, International Film Festival & Awards Macao (IFFAM), Jerusalem Film Festival, Mumbai Film Festival (MAMI), Karlovy Vary International Film Festival, Locarno Film Festival, Marrakech International Film Festival, New York Film Festival, Rotterdam International Film Festival (IFFR), Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, Sarajevo Film Festival, Sundance Film Festival, Sydney Film Festival, Festival Internacional de Cinema de Tòquio, Festival Internacional de Cinema de Toronto, Festival de Tribeca i Festival de Venècia.

El festival en línia de 10 dies és del 29 de maig al 7 de juny a www.youtube.com/weareone.

 

Cada pel·lícula o programa tindrà una primera projecció a una hora prevista, però no us preocupeu si us la perdreu. Moltes de les pel·lícules estaran disponibles a VOD per veure al vostre oci durant el festival.

HE DE PAGAR ?
Totes les pel·lícules i programes es posen a disposició de forma gratuïta durant aquest temps limitat per recaptar fons per al relleu COVID-19.

 

COM PUC DONAR?
Podeu fer la donació mitjançant el BOTÓ DONAR o l’enllaç de cada pàgina del programa de pel·lícules. Podeu marcar la diferència aportant qualsevol quantitat gran o petita. Si tots aportéssim fins i tot una petita quantitat, els nostres esforços col·lectius tindrien un impacte enorme.

 

A QUI VAN ANAR ELS DINERS?
Fidel a la seva missió, We Are One: A Global Film Festival procura reunir artistes, creadors i comissaris al voltant d’un esdeveniment internacional que celebra l’exquisit art de la història. En fer-ho, tindrà com a objectiu no només proporcionar consol i entreteniment per al públic durant un moment en què es necessiti més, sinó també oportunitats perquè aquestes persones es puguin retornar mitjançant donacions a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), UNICEF, ACNUR, SAVE THE CHILDREN, MÉDICOS SIN FRONTERAS, Leket Israel, GO Foundation i Give2Asia, entre d’altres.

 

Quatre llargmetratges imprescindibles

Mary is Happy, Mary is Happy (comissariada pel Festival de Venècia)

 

Per què veure-la? L’escriptor, guionista i director de cinema tailandés Nawapol Thamrongrattanarit es va donar a conéixer amb aquesta interessantíssima cinta basada en un fil de 410 tuits d’una jove anònima. Una aproximació particular a un món de conflictes adolescents que li va valdre l’Esment del Premi Especial del Jurat en el BAFICI de 2014 i el premi Young Talent del festival d’Hamburg.

Després d’aquesta, pel·lícules com Heart Attack, Happy Old Year i especialment Die Tomorrow —antologia sobre l’últim dia en la vida de persones que van ser notícia, precisament, per la seua mort—, li han convertit en pocs anys en un dels talents més joves i més destacats del cinema oriental actual.

Quan podré veure-la? S’estrenarà en el canal de Youtube de We Are One el 3 de juny a les 20.20 hora peninsular.

Amreeka (iniciativa del We Are One)

 


Per què veure-la?

Muna, una immigrant palestina, acaba de rebre un permís de treball i residència als Estats Units, en un xicotet poble d’Illinois. Allí es muda per a treballar en un restaurant de menjar fem mentre intenta educar al seu fill, i lídia amb el racisme sistèmic i la incomprensió dels qui l’envolten, en una Amèrica del Nord amb la invasió de l’Iraq encara candent.

L’actriu i directora Cherien Dabis va escriure i va dirigir el seu debut en el llargmetratge amb tal aplom que prompte es va significar com un particular fenomen en festivals de tot el món: Premi FIPRESCI en la Quinzena dels realitzadors de Cannes, competint en la Seminci de Valladolid i nominada a Millor pel·lícula en els Independent Spirit Awards.

Quan podré veure-la? S’estrenarà en el canal de Youtube de We Are One divendres que ve 5 de juny a les 19.15 hora peninsular.

Wrath of Silence (comissariada pel Festival de Macau)


Per què veure-la? En una xicoteta zona rural del nord de la Xina, la desaparició d’un jove granger provoca la caiguda d’un castell de naips que implica grans empresaris i explotadors de la zona, i deixa entreveure les ferides d’una societat profundament desigual.

Al més pur estil del llorejat Jia Zhangke, el realitzador Xin Yukun va mesclar en aquesta cinta els elements discursius d’un cinema social de mà dura, amb el to d’un thriller de tempo reposat. El resultat li va fer viatjar per tot el món de festival en festival, fins a culminar amb el Premi del Jurat i el guardó a Millor actor del festival de Macau, que la recupera per al We Are One.

Quan podré veure-la? S’estrenarà en el canal de Youtube de We Are One el pròxim 4 de juny a les 13.30 hora peninsular.

Els passos dobles (comissariada pel Festival de Sant Sebastià)


Per què veure-la? La Concha de Oro en el Festival de Sant Sebastià gràcies a aquest film va consagrar definitivament a Isaki Lacuesta, un mèrit que després va revalidar amb Entre dues aigües —millor oblidar aquella comèdia pretesament macarra anomenada Van morir per damunt de les seues possibilitats—.

Aquesta evocadora biografia del pintor i escriptor francés François Augiéras, que es pot veure també en Filmin sota subscripció, té una mica d’hipnòtic i una mica de cinema aventurer, al mateix temps que no eludeix les implicacions polítiques de la seua aposta formal constantment canviant, encara que el crític Carlos Boyero la definira com “una estupidez con anhelos pintorescos” en la seu cèlebre crònica.

Quan podré veure-la? Es podrà veure gratis en Youtube a partir del 5 de juny a les 16.15 hora peninsular.

 

Quatre curtmetratges que no et pots perdre

The Tear’s Thing (comissariat pel Festival de Venècia)


Per què veure’l? La preparació d’un paper especialment complicat porta a una actriu fins a límits insospitats en aquest curtmetratge amb la realitzadora Clémence Poésy va assaltar el terreny internacional. Era el tercer curtmetratge que dirigia.

Poésy, també actriu i a qui molts recordaran pel seu paper de Fleur Delacour en la saga d’Harry Potter, no ha deixat de treballar davant de les cambres, però a més compagina aquesta carrera amb la seua obra personal, tocada d’un innegable talent que va portar a The Tear’s Thing a guanyar 6 premis i 22 nominacions en alguns dels festivals de curtmetratges més importants del món.

Quan podré veure-ho? Es podrà veure en el canal de YouTube de la mostra a partir del diumenge 31 de maig a les 18.45 hora peninsular.

Blood Rider (Estrena en el We Are One)


Per què veure-ho? Un de les poques estrenes mundials que prepara We Are One arriba de la mà de Jon Kasbe, prestigiós documentalista i autor de l’influent When Lambs Become Lions sobre el tràfic d’ivori a la Kenya actual.

En aquesta ocasió, Blood Rider ens conta la història dels repartidors de sang de Nigèria: conductors de moto que es guanyen —i es juguen— la vida transportant sang per territoris sumits en una crisi sanitària. Un bé molt preuat als hospitals, que exigeixen rapidesa per a salvar la vida de pacients crítics.

Quan podré veure-ho? La premiere mundial serà el 2 de juny a la 01.00 de la matinada hora peninsular.

Genius Party: Happy Machine (rescatat pel Festival de Tòquio)


Per què veure’l? Masaaki Yuasa, un dels animadors més prolífics i internacionalment lloats de l’animació nipona moderna, va participar fa anys en la Genius Party, una antologia realitzada per Studio 4 °C que va reunir realitzadors com Shinichirō Watanabe (creador de Cowboy Bebop) i Hideki Futamura entre altres. Aquest curtmetratge va formar part d’allò, i ara ho ha rescatat el festival de Tòquio per al We Are One.

Narra la història d’un bebé i les seues aventures en un món completament surrealista, una més que probable mostra del talent de l’autor de la recent L’amor està en l’aigua, de la qual parlem ací, i de joies com Dl. Over the Wall i Night is Short, Walk on Girl, de les quals parlem ací.

Quan podré veure-ho? Es podrà veure el 3 de juliol a partir de les 13.00 hora peninsular, en el canal de YouTube de We Are One.

The Distance Between The Sky And Us (cedid0 pel Festival de Cannes)


Per què veure’l? En una gasolinera solitària de nit, dues desconeguts comencen a parlar sense saber que tenen alguna cosa en comú. El realitzador grec Vasilis Kekatos va aconseguir ni més ni menys que la Palma d’Or al millor curtmetratge en la passada edició de Cannes per aquest treball.

Habitual de festivals europeus, Kekatos va causar sensació en Locarno amb la seua obra The Silence of the Dying Fish, un drama surrealista sobre un treballador d’una piscifactoria que es nega a acceptar que està mort. Acaba d’estrenar As you sleep the world empties, una obra realitzada amb la fundació Onassis, inspirada en temps de pandèmia, que també es pot veure en YouTube.

Quan podré veure-ho? Es podrà veure des de hui mateix a les 14.20 hora peninsular, en YouTube.

Tres xarrades essencials per a tot cinèfil

Ang Lee parla amb Hirokazu Koreeda (Berlinale)


Per què veure-la? Ang Lee és un dels realitzadors més heterogenis i inclassificables del cinema contemporani. D’Hulk a Brokeback Mountain mitjana un llarg tros estilístic, no menor que el que separa Bessons de la vida de Pi o Tigre i drac. I no obstant això, totes les seues pel·lícules semblen dialogar àmpliament entre elles. El mateix ocorre amb el cinema de Hirokazu Koreeda, encara que la seua obra manege uns codis més fàcils de reconéixer.

Veure a un realitzador amb onze Oscars en el seu haver conversar amb el recentment guanyador de la Palma d’Or per Un assumpte de família és, sens dubte, un privilegi que molts cinèfils no es poden perdre.

Quan podré veure-la? La xarrada es podrà veure el 5 de juny a partir de les 23.30 hora peninsular des del canal de YouTube de We Are One.

Trobada entre Iñárritu i Marina Abramović (Tribeca)


Per què veure-ho? Que Iñárritu no haja realitzat una pel·lícula nova des de 2015 —fent-se, això sí, amb tres Oscars gràcies al Renascut—, no significa que haja estat aturat. En el Festival de Cannes de 2017 va presentar una instal·lació artística en Realitat Virtual sobre la frontera de Mèxic amb els Estats Units.

Un experiment que l’acostava, en certa manera, més al museístic que al cinematogràfic, si és que existeixen encara davanteres entre tots dos mons. Una mica del que parlen també les pràctiques de l’artista i performer Marina Abramović. Junts reflexionen sobre l’essència de l’art i les seues diferents aproximacions i disciplines.

Quan podré veure-ho? Es podrà veure l’1 de juny a partir de les 17.15 hora peninsular en YouTube.

Trobada de Coppola i Soderbergh (Tribeca)


Per què veure-ho? El director del Padrí i el de Traffic s’asseuen a parlar de Apocalypse Now amb motiu del muntatge i la restauració que el primer va fer en 2019, quaranta anys després de rodar-la i dívuit després de tornar-la a muntar en Apocalypse Now Redux.

El resultat de la trobada, no obstant això, transcendeix la pel·lícula del 79 —que ja és a dir molt—, per a deixar que la conversa s’endinse en l’essència del muntatge com a llenguatge mateix, el rodatge com a experiència traumàtica i el cinema bèl·lic com a cinema antibelicista.

Quan podré veure-ho? El 3 de juny a partir de les 00.15 de la nit hora peninsular en YouTube.


Fonts: Weareone / Eldiario.es

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.