Comparteix:

A l’espera de l’impuls industrial. Els regidors de Cultura Festiva, Pere Fuset, i Agricultura, Alejandro Ramón, es van reunir amb Rubén Tortosa i altres científics de la Universitat Politècnica de València per a veure les aplicacions de la palla de l’arròs en l’àmbit faller. Un dels objectius que falten ara és l’explotació a nivell industrial per a introduir-ho en el mercat.

La primera falla feta amb palla d’arròs es va fer en 2018

En gener de 2018 la comissió de Menorca-Luis Bolinches va exhibir l’Exposició del Ninot una figura que només el temps determinarà si es tracta d’una obra històrica per a la festa, comparable a la qual va modelar Juan Huerta per a Arxiduc Carles-Chiva i que es va convertir en la primera íntegrament en cartó. Es tractava del primer ninot realitzat íntegrament en palla d’arròs, realitzat amb les investigacions de la Universitat Politècnica de València.

«Polzet», una xicoteta figura que forma part del projecte «Contem Contes?», d’Ivan Martínez Velló, amb el qual aquella comissió militara en la secció décimonovena, convertint-se en la primera dins d’una nova generació de materials de falles. O no. No sabem si estem davant una revolució en el material i les tècniques que podria aprofitar la palla d’arrós que es desaprofita i es crema majorment.

Del cartró a la palla d’arròs

El cartó ha anat desapareixent de manera inexorable per diversos factors, incloent l’elevat cost de la seua elaboració i, fonamentalment, les prestacions que dóna el «suro blanc» que, a més de ser, en línies generals, més barat, ha permés a les falles aconseguir unes possibilitats artístiques quasi il·limitades, amb postures, gestos i moviments inimaginables. Però, des del primer moment, aquest material derivat del petroli ha sigut acusat de ser poc o gens ecològic, encara que, hui dia, encara no existeixen uns estudis que, realment, demostren la pretesa toxicitat dels seus components, que sempre han causat alarma per l’espés i negre fum que genera la seua combustió. Tot això sense perjudici del debat generat pel propi cartó, que no deixa de ser un producte reutilitzat i no exempt d’impureses.

 

Un drac de palla
En 2019, el grup format per Rubén Tortosa (Departament de Dibuix), Miguel Sánchez (Departament d’Informàtica de Sistemes i Computació), Xavier Mas (Institut de Restauració del Patrimoni) i José Ramón Albiol Ibáñez (Departament de Construccions Arquitectòniques) va crear per a la falla municipal un drac fet amb palla i corfa d’arròs. La inclusió de la corfa va ser la principal novetat.

Cuinant una falla des del 3d

En qualsevol cas, la cerca d’un producte de procedència natural, que fóra emmotllable i, fonamentalment, prou barat com per a utilitzar-se a gran escala en els tallers és un fet. Fa ara tres anys, una visita municipal encapçalada per l’alcalde Joan Ribó va permetre conéixer un prototip realitzat en impressora 3D. Un any després, el primer «Ninot Ecològic Experimental» és una realitat. Per a la seua fabricació s’ha utilitzat les tècniques i material caracteritzat resultat del contracte d’I+D de l’Ajuntament de València a través de les Naus i la UPV. Els investigadors que han format part de la investigació són José Ramón Albiol Ibáñez; Miguel Sánchez López; Rubén Tortosa Cuesta; Xavier Mas-Barberà.

Els fallers de la comissió es van traslladar una primera vegada a la seu universitària per a aplicar la pasta en el motle i, dies després, es va dur a terme el desmoldeig. La figura de Polzet va ser realitzada per l’artista Ivan Martínez en plastilina. En la UPV va fabricar el motle amb una primera capa de silicona, que havia de garantir la fidelitat en la reproducció de l’original i que el desmoldeo del mateix fora senzill. Una vegada endurida la silicona es va aplicar una segona capa d’escaiola per a estabilitzar li conjunyisc del motle, el qual està realitzat en dos mitades.de alguna forma, un mètode de treball «a l’antiga».

En aquests últims dies, la figura va ser al taller d’Ivan Martínez per a procedir al seu pintat, que serà només en la meitat del mateix per a poder deixar a la vista la particularitat d’aquest nou material. Un projecte que pot fer passar a la història a aquesta modesta comissió.


Fonts: LevanteLevanteUpv Foto: Wikipedia Upv 

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.