fbpx

La dècada més càlida i més perillosa per a la salut, culmina sense mesures efectives

Comparteix:

Canvi climàtic i medi ambient

Set milions de persones moren a l’any per la contaminació de l’aire amb els mateixos gasos que causen el canvi climàtic. A més, en 2018, la quantitat de persones de més 65 anys exposades a onades de calor va augmentar en 220 milions respecte a la mitjana del període entre 1986 i 2005. Aquests són només dos aspectes de com aquest fenomen afecta la nostra salut. No obstant això, només un de cada cinc països té estratègies de salut en matèria de canvi climàtic.

Dos informes publicats durant la vint-i-cinquena Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP25, que se celebra a Madrid, posen en relleu la forma en què mentre augmenta la temperatura mitjana de la terra, amb catastròfics resultats per a la vida en el planeta, inclosa la nostra pròpia salut, els éssers humans seguim sense posar remeis eficaços per a detindre aquest fenomen o mitigar els seus efectes.

El primer dels documents, la Declaració sobre l’estat del clima mundial, porta la signatura dels científics de l’Organització Meteorològica Mundial i conté molts de les troballes ja revelades en l’informe United in Science o “Units en la Ciència” al setembre.

La Declaració confirma que l’any 2019 posa punt final a una dècada marcada per registres de calor excepcionals, per la reculada dels gels i per pujades del nivell de la mar sense precedents a nivell mundial, canvis exacerbats per les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle fruit de l’activitat humana.

Quasi amb tota certesa, les temperatures mitjanes del quinquenni (2015-2019) i de la dècada (2010-2019) seran les més elevades de les que es té constància i tot apunta al fet que 2019 serà el segon o tercer any més càlid del que es tenen dades.

Les concentracions de diòxid de carboni en l’atmosfera van aconseguir un nou màxim històric de 407,8 parts per milió en 2018, i en 2019 no van deixar d’augmentar. Aqueix gas roman en l’atmosfera durant segles, i en els oceans durant períodes encara més prolongats, de manera que perpetua el canvi climàtic.

També s’ha constatat que, des de 1993, quan es van començar els mesuraments via satèl·lit, la pujada del nivell de la mar s’ha accelerat a causa de la fusió dels mantells de gel de Groenlàndia i l’Antàrtida.

L’oceà fa les vegades d’amortidor en absorbir calor i diòxid de carboni, però això implica greus conseqüències. La calor acumulada en les aigües oceàniques ha aconseguit nivells sense precedents i s’han produït onades de calor marines generalitzades. L’acidesa de l’aigua de la mar ha augmentat un 26% des de l’inici de l’era industrial. Com a resultat, ecosistemes marins de vital importància s’estan degradant. el valor mínim d’extensió diària del gel marí a l’Àrtic de setembre de 2019 va ser el segon més baix des que es tenen registres via satèl·lit i el mes d’octubre també es van establir rècords d’extensió mínima. Per part seua, a l’Antàrtida, les extensions de gel van registrar valors mínims sense precedents en alguns mesos de 2019.

 

Un augment de 3 graus molt a la vora

Fins recentment les prediccions sobre el canvi climàtic es projectaven més enllà de les generacions que l’anaven a viure, però el calfament global ha arribat molt més ràpid del que s’esperava.

La temperatura global mitjana s’estima actualment en 1,1 °C, un grau més per damunt dels temps preindustrials (1850–1900) i les conseqüències s’estan deixant notar: els fenòmens climàtics extrems són més intensos i freqüents amb totes les conseqüències que això comporta.

Els efectes del canvi climàtic es manifesten diàriament en forma de fenòmens meteorològics extrems i anòmals.

“Les onades de calor i les inundacions que solien produir-se una vegada cada 100 anys són cada vegada més freqüents. Els efectes de ciclons tropicals d’una intensitat devastadora se senten des de les Bahames fins al Japó, passant per Moçambic, i els incendis forestals arrasen grans zones de l’Àrtic i Austràlia, va declarar Taalas. I, no obstant això, no és res comparat amb el que pot arribar a ser.

“Si no adoptem mesures urgents per a combatre el canvi climàtic ara, tot apunta a un augment de la temperatura de més de 3 °C d’ací a la fi de segle, i les seues conseqüències per al benestar de la humanitat seran encara més perjudicials”, afirma el secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial, Petteri Taalas.

En aquest moment, estem molt lluny de complir l’objectiu de l’Acord de París sobre canvi climàtic de mantindre la temperatura mitjana de la terra per davall dels 2 graus centígrads.

 

Riscos per a la salut

Una part important de la Declaració sobre l’estat del clima 2019 es dedica als impactes que els fenòmens meteorològics i climàtics tenen en la salut de les persones.

Per exemple, les mateixes emissions de gasos que produeixen l’efecte d’hivernacle són de la contaminació de l’aire, origen de la mort prematura de set milions de persones a l’any.

A més, només en 2018, la quantitat de persones vulnerables de més 65 anys exposades a onades de calor va augmentar en 220 milions respecte a la mitjana del període de referència comprés entre 1986 i 2005.

Per tant, protegir la salut humana dels efectes del canvi climàtic és més urgent que mai i, no obstant això, tampoc en aquest capítol estem fent molt per a preparar-nos. En un altre informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut es destaca que només un de cada cinc països han dissenyat estratègies per a mitigar els efectes d’aquest fenomen.

En l’informe, que es basa en una enquesta duta a terme en més de cent països, aquesta agència de l’ONU assenyala que únicament el 38% dels països compta amb recursos per a executar parcialment la seua estratègia nacional en matèria de salut i canvi climàtic, i menys del 10% destina recursos suficients per a la seua plena execució.

La doctora María Neira, del Departament de Salut Pública de l’OMS, que participa en la COP25 a Madrid va indicar a Notícies ONU que l’Organització vol ressaltar la necessitat que “la salut estiga molt més present en les decisions” d’aquesta Conferència i que s’acceleren les mesures “per a lluitar contra el canvi climàtic, perquè està tenint un impacte molt negatiu en la salut de les persones”.

El canvi climàtic i l’ús insostenible de la terra contribueix a la desertificació

La Declaració sobre l’estat del clima mundial també assenyala altres impactes negatius com els de l’accés al menjar, les migracions, i els efectes sobre ecosistemes i la vida marina.

La variabilitat del clima i els fenòmens meteorològics extrems són alguns dels principals factors que expliquen el recent augment de la fam en el món i una de les causes principals de crisis greus. Després d’una dècada de reducció constant, la fam experimenta un repunt, atés que en 2018 la van patir més de 820 milions de persones.

Una de les principals conseqüències del canvi climàtic és que la configuració de les precipitacions és més irregular. Això posa en perill el rendiment de les collites i, si a més es té en compte el creixement demogràfic, en el futur els països vulnerables hauran d’afrontar considerables desafiaments per a vetlar per la seua seguretat alimentària, afirma el secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial.

En 26 dels 33 països afectats per crisis alimentàries en 2018, la variabilitat del clima i els fenòmens meteorològics extrems van ser —juntament amb les pertorbacions econòmiques i les situacions de conflicte— aspectes que van agreujar la conjuntura imperant. En 12 d’aquestos 26 països, la variabilitat del clima i els fenòmens meteorològics extrems van ser els principals factors causants de la situació de crisi.

Entre gener i juny de 2019, es van registrar més de deu milions de nous desplaçaments interns, i set milions van ser deguts a fenòmens climàtics perillosos, com el cicló Idai en el sud-est d’Àfrica, el cicló Fani a Àsia Meridional, l’huracà Dorian al Carib i les inundacions en la República Islàmica de l‘Iran, Filipines i Etiòpia. Aquestos episodis van generar entre la població urgents necessitats humanitàries i de protecció.


Font i foto: News ONU  

Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.
Tancar

Paisdelmar

Benvinguts

Tancar

Entrar

Tancar

Cistella (0)

Cart is empty Afegeix cultura a la teua cistella

Paisdelmar

Benvinguts

Moneda