Comparteix:
Tan sols el 1.27% del Mediterrani està protegit de manera efectiva

El Mediterrani està desprotegit i la seua riquesa natural disminueix a un ritme alarmant. És la principal conclusió del nou informe de WWF, que alerta que els països de la conca mediterrània han fracassat en el seu compromís de protegir el 10% de la superfície marina. Per això, enfront de la pròxima reunió que se celebrarà a Nàpols des del 2 fins al 5 de desembre, WWF sol·licita als governs que incrementen les seues inversions recursos i esforços per a no perdre aquest espai marí únic i a les seues espècies, greument amenaçades per la sobreexplotació, la destrucció dels seus hàbitats, la contaminació i el canvi climàtic.

Aquest informe mostra que durant l’última dècada quasi tots els països mediterranis han mostrat un acompliment insuficient per a complir amb la seua obligació legal de crear una xarxa d’àrees marines realment protegides per a 2020. Diversos estudis assenyalen que la creació d’aquesta xarxa contribuiria a restaurar un capital marí que genera aproximadament 5.6 bilions d’euros a l’any, principalment gràcies a les pesqueres, l’aqüicultura i el turisme.

La setmana vinent, els governs mediterranis de totes dues ribes, com a Part Contractants del Conveni de Barcelona, es reuniran a Nàpols (Itàlia) per a debatre i acordar noves accions més enllà del 2020 amb la finalitat de detindre i revertir la pèrdua de biodiversitat.

“El Conveni de Barcelona ofereix als governs mediterranis, tant de la conca europea com africana, una eina única i útil per a treballar junts, no obstant això, necessita un canvi transformador”, apunta Óscar Esparza, expert en àrees marines protegides de WWF Espanya.

El Conveni de Barcelona va ser adoptat en 1976 per a previndre i gestionar els riscos produïts per la contaminació i protegir la biodiversitat marina al Mediterrani. Quatre dècades després, l’informe de WWF conclou que els governs han fracassat a protegir el Mediterrani, amenaçat per les previsions de creixement de sectors econòmics com l’augment del trànsit marítim internacional, la multiplicació dels contractes de petroli i gas en alta mar o l’augment del turisme, entre altres.

“El Mediterrani és un dels punts calents de la biodiversitat marina mundial en el conflueixen fortes pressions demogràfiques i nombroses activitats marítimes. Els líders del Mediterrani han de fer de la protecció de la biodiversitat una prioritat política i comprometre’s a protegir de manera efectiva almenys el 30% del Mediterrani. Protegir aquesta mar és protegir-nos a nosaltres”, afig.

L’informe analitza els retards i fallades de quasi tots els països mediterranis per a aconseguir una protecció real de les àrees marines, que fins al moment, són en la seua majoria paper mullat. Per exemple, Croàcia, Itàlia, Eslovènia i Espanya han designat una superfície considerable d’espais marins protegits, però les mesures de gestió són encara insuficients o inadequades per a garantir la seua conservació i protecció.
Respecte d’Espanya, l’informe destaca el repte de gestionar el Corredor de migració de Cetacis del Mediterrani entre altres grans espais recentment designats. A més, valora positivament el projecte LIFE IP INTEMARES, en el qual participa com a soci WWF Espanya.

Altres països, com Albània, Algèria, Xipre, Israel, el Marroc, Montenegro, Eslovènia i Turquia han limitat els seus esforços de gestió a unes poques àrees. D’altra banda, Egipte, Líban, Síria, Tunísia i Mònaco no han posat en marxa cap pla de seguiment en cap de les àrees.


Font i foto: WWF

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.