Comparteix:

Font i foto: Meraviglia


El vi és una de les begudes favorites de l’ésser humà des de fa milers anys. Abans fins i tot que en l’època de l’Imperi Romà, aquesta beguda ja s’elaborava i consumia. A Espanya, el celler de vi més antic es troba a Requena.

La Solana de les Pilillas
Es coneix com la Solana de les Pilillas al jaciment arqueològic que recull el celler més antic de la Península Ibèrica. Els estudis la daten en el segle VII a. C., per la qual cosa és un celler d’una antiguitat aproximada de 2.700 anys. En diferents parts d’aquesta zona s’han identificat un total de dotze almàsseres o piles, havent-hi en aquest jaciment quatre.

Precisament les Pilillas són la part més cridanera i millor conservada d’aquest celler mil·lenari. Aquestes piles són de pedra i estan dividides en dues parts comunicades per orificis. En la part de dalt es tirava el raïm per a trepitjar-la i decantar-la. A través del forat, a la part inferior de la pila passava el most, que s’introduïa en tines de ceràmica perquè fermentara.

L’estructura que forma la Solana de les Pilillas és de gran grandària, la qual cosa indica que aquesta no va ser un xicotet celler casolà, sinó que es tracta d’un celler que produïa una gran quantitat de vi, tant que fins i tot es distribuïa a un altre punts, per la qual cosa es comerciava amb ell.

Qui produïa aquest vi?

Aquestes restes arqueològiques són de els segles VII i V a. C., per la qual cosa pertanyen a una època anterior a l’arribada dels romans, que es van assentar en la península a partir del segle III a. C. Per tant, van ser els ibers els que van construir i van desenvolupar aquest primer celler de vi.

Al llarg dels anys, s’han trobat diferents restes arqueològiques que demostren que en aquesta zona va haver-hi assentaments ibers. Aquest jaciment s’atribueix a ells i la seua època gràcies als materials ací utilitzats, així com als diferents elements que s’han anat trobant, com a restes d’àmfores, tines i botelles.

El coneixement sobre el vi i la producció els va vindre de mà dels fenicis, que van arribar a aquesta zona precisament entorn del segle VII a. C. Van ser ells els difusors de la cultura del vi tant a Espanya com a Itàlia, Egipte o Algèria, entre altres.

La producció de vi en l’actualitat

Precisament en aquesta mateixa zona, hui dia, es troba la D.O. Utiel-Requena, una denominació d’origen de vi que recull més de cent cellers i que compta amb una varietat de raïm autòcton: el raïm boval, amb la qual s’elaboren vins rosats i negres.

Malgrat ser una denominació d’origen de bona grandària, no és tan famosa i valorada com altres D.O. com poden ser les de Rueda o La Rioja. No obstant això, el fet que ací es trobe el celler més antic del territori és un fet a tindre molt en compte, perquè estem parlant de l’origen del vi en la Península Ibèrica.

 Com arribar a la Solana de les Pilillas

La Solana de les Pilillas es localitza en el municipi de Requena, a uns 5 km de la pedania dels Ducs, uns metres abans d’arribar a la Font dels Bruns. Si vas amb cotxe, hauràs de deixar-ho abans de prendre el camí indicat amb un senyal de fusta. En la mateixa carretera per la qual s’arriba, a mà esquerra, veuràs un xicotet buit on caben diversos cotxes.

Una vegada s’agafa caminant el camí que condueix a les Pilillas, s’arriba al jaciment arqueològic en menys de cinc minuts. La part principal i més restaurada la trobaràs enfront d’un camp de oliveres. No obstant això, si camines uns metres més, podràs veure al costat del camí una altra gran Pililla, així com diverses més dins de la muntanya.


País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.