Comparteix:

Ferzan Ozpetek serà distingit amb la Palmera d’Honor en la 34 edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani. El director de ‘Hamam, el baño turco’ i “Rosso Istanbul” acudirà al festival, on es repassarà la seua filmografia.

“Amb esta Palmera d’Honor continuem establint vincles amb la història de la Mostra, ja que Ozpetek és un director que ha competit prèviament en el festival” apunta Gloria Tello, Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, de l’Ajuntament de València. A més, destaca la seua important “contribució a la visibilització de la cultura lgtbi”, afirmaTello.

El cinema del director turc establit a Itàlia aborda qüestions universals a partir d’experiències. Un cineasta “sense prejudicis, que aposta per un cinema marcat per la sensualitat i de caràcter netament mediterrani” afegix la Eduardo Guillot, director de programació de la Mostra.

Ferzan Ozpetek va nàixer a Istanbul en 1959 i es va traslladar a Itàlia en 1978 per a estudiar Història del Cinema en la Universitat La Sapienza de Roma. Ha realitzat tretze pel·lícules, inclòs el seu popular debut ‘Haman, el baño turco’, descoberta en la Quinzena de Realitzadors de Cannes i Premi del Públic de la Mostra de València de 1997. La pel·lícula va gaudir de grans crítiques i del favor del públic, es va estrenar a França, Gran Bretanya, Alemanya, Espanya i fins i tot als Estats Units. I va realitzar el circuit de festivals cinematogràfics amb gran èxit.

La seua filmografia es caracteritza per desenvolupar un relat integrador de les diverses cultures del Mediterrani, i en ella destaquen ‘El hada ignorante’ (2001), ‘La ventana de enfrente‘ (2003), ‘Tengo algo que deciros’ (2010) o ‘Rosso Istanbul’ (2017), e, entre altres, habitualment coproduïts entre Itàlia, Turquia i França.

Ozpetek també ha dirigit tres òperes, ‘Aida’, ‘La traviata’ i la més recent, ‘Madame Butterfly’, i ha publicat dues novel·les: ‘Rosso Istanbul‘ i ‘Sei la mia vita’. Acaba de completar el muntatge de ‘La Dea Fortuna’, que s’estrenarà a Itàlia a finals de novembre de 2019.

Mostra de València-Cinema del Mediterrani se celebrarà del 24 d’octubre al 3 de novembre als Cinemes Babel i en IVC La Filmoteca.

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.