Comparteix:

És la primera vegada que es detecta un exemplar d’aquestes característiques en la fauna silvestre a Europa.

L’exemplar del cuc és capaç de causar afeccions neurològiques a humans i animals.

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha detectat a Mallorca, i per primera vegada en la fauna silvestre a Europa, una espècie de cuc parasitari, Angiostrongylus cantonensis, capaç de causar afeccions neurològiques en la fauna silvestre i en els humans, entre elles la meningitis.

No obstant això, segons han aclarit des de la UIB aquesta setmana, la possibilitat d’infecció en les persones és baixa, ja que a Balears no es consumeixen caragols crus, que és com podria donar-se el contagi i, de moment, no s’ha detectat cap cas.

El cuc ha sigut detectat en dos exemplars d’eriçons que van arribar malalts en 2018 al Centre per a la Recuperació de Fauna Silvestre del Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes (Cofib) amb símptomes de malaltia neurològica. En aquest sentit, amb les necropsies, els van detectar diversos exemplars d’aquests cucs, incloent femelles madures sexualment i amb ous, en el cervell de tots dos eriçons. L’anàlisi morfològic va suggerir inicialment que podia tractar-se d’exemplars de Angiostrongylus cantonensis, una sospita dels investigadors de la UIB que es va acabar confirmant gràcies a la seqüenciació del adn dels exemplars. Des de la UIB han afegit que la troballa s’ha publicat recentment en la revista científica Eurosurveillance.

L’estudi l’ha dirigit la doctora Clàudia Paredes, i han participat Sofia Delgado i Miguel Ángel Miranda, del grup d’investigació en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB; José Antonio Jurado, del Laboratori de Genètica de la UIB, i Jessica Sola, Miquel Puig i Nieves Negro, del Cofib.


Font i foto: 20 minuts

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.