Comparteix:

Pia Klemp és una biòloga alemanya de 36 anys capitana de vaixell que s’enfronta «fins a 20 anys de presó i multes horribles» per rescatar a més de 1.000 migrants mentre creuaven el Mediterrani. Klemp va confirmar aquesta acusació en una entrevista al diari Basler Zeitung. Serà jutjada després que ella i alguns dels seus compatriotes foren acusats ​​a Sicília de prestar ajuda a immigrants en perill de mort.

Klemp ha estat baix investigació a Itàlia des que el seu vaixell, el Iuventa, fóra confiscat en l’estiu de 2017, i el govern li prohibira navegar per la costa italiana. Segons l’emissora ​​pública alemanya WDR, a través del treball en aquest vaixell i el Sea-Watch 3, Klemp ha ajudat personalment en el rescat de més de 1.000 persones en risc d’ofegar-se en embarcacions insegures mentre intentaven creuar a Europa a la recerca d’una millor vida.

El govern que va autoritzar la vigilància és Paolo Gentiloni, el successor de Matteo Renzi del Partit Demòcrata, dos anys abans de l’arribada al poder de l’aliança entre la Lliga i el partit de 5 estreles.

Klemp va indicar que tenia la intenció de portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg.

Prop de 60,000 persones van signar una petició per a exigir que Itàlia abandone els procediments penals contra la capitana alemanya i altres membres de la tripulació que havien rescatat a milers de migrants en el Mar Mediterrani.

L’objectiu declarat de la UE en 2019 és “desmantellar el model econòmic dels traficants d’éssers humans en la part sud del Mediterrani central. L’operació també fa tasques de suport. Entrena a la marina i als guardacostes libis i controla l’efectivitat de l’entrenament a llarg termini; contribueix a la implementació, en alta mar enfront de les costes de Líbia, de l’embargament d’armes de l’ONU”. No obstant això, el no garantir alternatives viables d’acolliment continua exposant als migrants a màfies i contrabandistes, i a continuar arriscant la seua vida per arribar a Europa.

Des que va assumir el càrrec, Salvini  ha tractat de detindre als vaixells de rescat de migrants que atraquen en les costes italianes i permeten que els refugiats desembarquen. Al gener, el líder nacionalista va arribar als titulars amb l’evacuació forçada de centenars de sol·licitants d’asil del segon centre de refugiats més gran d’Itàlia i la seua negativa a aclarir on estaven les persones, moltes de les quals havien viscut en Castelnuovo di Porte durant anys i s’havien integrat a la ciutat.

Poc després, els fiscals sicilians van dictaminar que Salvini podria ser acusat de segrestar a més de 177 migrants que van quedar encallats en un vaixell que havia ordenat confiscar.

‘Un assaig d’anys’
El que més frustra a Klemp, va dir a Basler Zeitung , és que els costos, que ascendeixen a centenars de milers d’euros, que va haver d’utilitzar per a cobrir el judici, i que va fer front amb els seus propis estalvis i algunes noves donacions són diners que podrien haver-se gastat en missions de rescat.

“Però el pitjor ja ha passat”, va dir. “Les missions de rescat marítim han sigut criminalitzades”.

Per això, la capitana culpa no solament al govern italià sinó al que ella veu com un fracàs de la Unió Europea “per a recordar els seus valors reconeguts: els drets humans, el dret a la vida, a sol·licitar asil, i l’haver de la gent de mar de rescatar-los”.

Klemp va agregar que “demagogs” com Salvini, l’ex canceller austríac Sebastian Kurz i el ministre de l’Interior alemany Horst Seehofer permetien efectivament que milers periren al Mediterrani cada any.

Va rebutjar les crítiques que sostenen que les missions de rescat animaven a més persones a intentar l’encreuament altament perillós. “Hi ha estudis científics que refuten la idea que els rescats marins són un anomenat factor d’atracció”, va dir.


Fonts: The wire i Contrainformación

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.