Comparteix:

El Marroc ha reobert per al gran públic el complex arqueològic de Lixus, el que va ser a principis del segle I de la nostra era el gran port pesquer de l’occident romà i on diuen que Hèrcules va realitzar un dels seus dotze treballs.

Enclavada en un pujol sobre l’estuari del riu Lukos i enfront de la ciutat de Larraix, Lixus ha patit durant anys l’abandó i la desídia, però per fi compta amb un circuit turístic d’una mica més d’un quilòmetre i un centre d’interpretació per als visitants.

“Només hem excavat el 15% de les ruïnes d’un complex que en el seu moment d’esplendor ocupava seixanta hectàrees”, ha dit a Efe l’arqueòleg Mohamed Kabiri Alaoui, qui ha incidit així en el potencial del lloc, una miqueta eclipsat per l’altre gran monument romà del Marroc, el de Volubilis, a la regió de Meknés.

El moment d’esplendor de Lixus es va produir en el regnat de l’emperador Claudio (41-54 d. de C.), quan la ciutat era una gran factoria de salaons de peix i del garum romà, una espècie de caviar fet a base de sang, fetges, freses i intestins de peixos que es guardaven en sal dins d’àmfores i podien consumir-se durant anys.

Hi ha documentats viatges amb garum i salaons de Lixus fins a destinacions tan remotes com Mentz (Alemanya), Tiro (Líban) i Xipre, que van partir del que degué ser el gran port atlàntic de la Mauritatia Tingitania, que és el nom que els romans van donar al que hui correspon al Marroc.


Detall de les restes de la ciutat romana de Lixus Detall de les restes de la ciutat romana de Lixus.

Els mosaics es troben en el Museu de Belles arts de Tetuan
La importància del peix era tal que han aparegut en les ruïnes de Lixus, al costat de monedes amb l’efígie dels emperadors, unes altres amb siluetes de tonyines.

Peix, palaus i teatre

En el complex poden veure’s les cisternes on se salava el peix, les escalinates d’un teatre-amfiteatre de 800 metres quadrats únic a Àfrica i les ruïnes del barri noble i d’un palau que va poder ser el del rei Juba II i de Ptolemeu.

El que ja no pot veure’s són els excel·lents mosaics de Lixus, salvats per a la posteritat en altres excavacions i hui conservats principalment en el Museu de Belles arts de Tetuan, així com altres estatuetes en bronze o marbre guardades en un altre museu a Rabat.

El més espectacular de Lixus és el seu emplaçament, perquè des del pujol, coronada amb dos xiprers, pot veure’s l’estuari del riu Lukos, que traça uns capritxosos meandres abans de perdre’s a l’Atlàntic; al fons, dormisqueja la ciutat de Larraix, que espera recollir algun benefici turístic del restaurat complex arqueològic.

Diu la llegenda -la que va recollir Plinio el Vell– que va ser en Lixus on es trobava el Jardí de les Hespérides, les filles d’Atles que cultivaven unes pomes d’or que proporcionaven la immortalitat i que estaven guardades per un drac de cent caps.

Hèrcules i Atles

Usant l’astúcia més que la força, Hèrcules va convéncer a Atles perquè recollira les pomes mentre ell li sostenia el món, i va poder eixir airós del tràngol. A Hèrcules li atribueixen moltes gestes per aquests pagaments: es diu que va ser ell qui va separar els dos continents (Europa i Àfrica) i que es va retirar a descansar en el que hui es coneix com “les grutes d’Hèrcules”, en la veïna Tànger.

Hui dia, a la regió de Larraix, on s’alça Lixus, es cultiven principalment maduixes, que han convertit a la ciutat en la capital marroquina de les fruites roges.

A més, com en els temps de Lixus, el peix continua sent una altra de les fonts d’ingressos de la regió, i en l’extens estuari d’aigües pantanoses que s’estén als seus peus es pesquen hui unes altres delicatessen més del segle XXI, com les cotitzades angules (cries de les anguiles).


Font i fotos: RTVE

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Leave a Reply

  • (not be published)