fbpx

La XXVI Mostra de Teatre Reclam ha reunit 9.000 espectadors durant el seu mes de programació

Comparteix:

Entre el 2 de novembre i el 2 de desembre ha sigut possible contemplar en la província de Castelló un total de 62 representacions a càrrec de 40 companyies

La Mostra de Teatre Reclam va tancar diumenge passat, 2 de desembre, el seu XXVI edició després d’un mes de programació de diferents mostres d’arts escèniques que en el global ha reunit uns 9.000 espectadors, segons l’estimació del director artístic, Antoni Valesa. El responsable d’aquest esdeveniment que anualment organitza la UJI considera que s’ha complit amb l’objectiu d’oferir en els pobles de Castelló participants un variat catàleg d’espectacles que avui dia recorren els escenaris nacionals, sempre amb una premissa fonamental: “Llançar preguntes, que l’assistent reflexione, mantenir viva la seua inquietud… i que a voltes trobe una resposta”.
En total, han sigut 62 representacions a càrrec de 40 companyies programades des de la Universitat Jaume I, amb les col·laboracions de la Diputació de Castelló, les regidories de Cultura dels ajuntaments d’Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló, la Vall d’Uixó, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, la regidoria de Joventut d’Orpesa, la Fundació Caixa Castelló i el Institut Valencià de Cultura.

“Hem comptat amb teatre més clàssic, obres transgressores, propostes multimèdia, dansa, espectacles de clown, de carrer, teatre documental o de xicotet format, com ‘Who is me. Pasolini’, ‘Instruccions per a no tenir por si ve La Pastora’ o ‘Hambre’ … Creiem que ha sigut una mostra variada que ha servit perquè la gent de les poblacions de Castelló sàpia què s’està fent avui dia a nivell teatral. En general, la programació té un toc de crítica social, que requereix d’una lectura al.legòrica, però al mateix temps també hi ha hagut diversió”, resumeix Valesa.
Quant al resultat final, el director artístic opina que “els pobles i entitats que han participat en aquesta edició estan contents per haver format part d’aquest programa elaborat en comú amb la Universitat Jaume I. S’ha vist gent de València en els espectacles, i és que a voltes la qualitat de l’oferta és més valorada fora que ací”.

Encara que ressalta que diverses de les obres li han arribat profundament a nivell personal, hi ha una que li ha emocionat especialment: “Pel personal i artístic, he d’esmentar l’homenatge a Carles Santos, ‘Santos, viu!’. Es va preparar amb molt poc temps i amb alumnes de l’Aula de Teatre Carles Pons de la UJI que, en alguns casos, no coneixien la figura de l’homenatjat. Els participants es van deixar l’ànima i el resultat em va semblar molt bo, plasmant molt bé el seu esperit i aqueix univers que li feia transformar colomes blanques i negres en vol en tecles, en una al·legoria d’un piano volant. També m’ha cridat l’atenció les obres que han emprat nous llenguatges, multimèdia, com ‘Dystopia’ o ‘Birdie’”, i aqueixes obres que intenten explicar el món en què vivim, com fa La Zaranda, amb una profunditat filosòfica tremenda, o Paula Escamilla mostrant el paper de la dona en la societat”.
Igual que en altres edicions, la Mostra de Teatre Reclam es va acomiadar en el Teatre Municipal Francesc Tárrega de Benicàssim, encara que en aquesta ocasió no va ser amb una obra dirigida a la diversió del públic familiar. “Comencem aquesta edició amb el circ de ‘Emportats’ i la tanquem amb ‘Óscar, el xiquet dormit’, que tracta sobre un xiquet que entra en coma. La companyia L’Espill Negre va explicar una malaltia d’una manera tendra i alhora amena. Un tancament diferent que va agradar molt als espectadors”.
I encara que es confessa “satisfet” pel balanç final, afig que “no dóna temps a digerir-ho, ja que fins i tot abans de començar a preparar l’edició de 2019 de Reclam, té davant  l’obligació de deixar tancada la programació del primer trimestre en el Paranimf de la UJI des del seu lloc de director artístic d’aquest recinte: “Començarem l’11 de gener amb ‘Mulïer‘, a càrrec de Maduixa Teatre, amb la qual va guanyar dos premis Max. Aquesta obra es va poder contemplar en la plaça Hort dels Corders de Castelló, però al Paranimf arribarà la versió de sala, amb el que varia bastant, sobretot en qüestió de llums. Es veu d’una altra manera que en espai obert, on hi ha més elements distorsionadors. Té un potent discurs estètic i ètic. La nostra línia durant aquest trimestre serà la de compromís social barrejat amb diversió”.
I una vegada tancada aqueixa programació del Paranimf, temps per a planificar la XXVII edició del Reclam. “Estudiarem el seu enfocament, pressupostos i propostes que ens han arribat. Veiem cada any que al novembre hi ha molta programació cultural, la qual cosa és bona perquè la gent té per a escollir, però alhora provoca que hi haja coincidències i la impossibilitat d’acudir a tot. És quasi impossible evitar-ho. Tal vegada optem per concentrar tota l’activitat del Reclam en tres setmanes”.


 

Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Tancar

Paisdelmar

Benvinguts

Tancar

Entrar

Tancar

Cistella (0)

Cart is empty Afegeix cultura a la teua cistella

Paisdelmar

Benvinguts

Moneda