Trobada una àmfora siciliana del segle II abans de Crist en el litoral de Sueca

País del Mar
Publicat en desembre 02, 2018, 4:02 pm
3 mins
Comparteix:

Les costes de la Ribera encara amaguen tresors arqueològics subaqüàtics que esperen a ser descoberts. És un fet que es constata amb cada nova troballa. Aquesta vegada ha sigut l’aparició d’una àmfora en el litoral suecà la que ha corroborat l’enorme activitat de navegació que es produïa en la zona i de la qual el fons marí és encara testimoni.

José Puig, director del Centre de Busseig Delfín de Cullera, va trobar la peça enfront de les costes de Les Palmeres fa dos dies. Inmediatement, va posar el descobriment en coneixement de les autoritats pertinents.

El seu bon estat de conservació i l’emplaçament en la superfície del fons feien presagiar que correguera perill d’espoliació pel que la Generalitat va expedir, de forma urgent, un permís d’extracció. El centre de referència de la zona, el Museu Arqueològic de Cullera, va ser l’encarregat de dirigir l’operació al costat del Club de Busseig Delfín de la localitat.

L’extracció va ser complicada, segons van explicar els bussos a la seua arribada al port de Cullera. «Hem patit bastant, hi ha hagut un moment en què ens hem quedat justs d’oxigen, però finalment l’hem tret a la superfície», comentava Óscar Pellicer.

Presentació conjunta

Segons les primeres valoracions de l’arqueòleg municipal de Cullera, Kike Gandia, el seu estat de conservació és «excel·lent». L’àmfora està pràcticament sencera i solament li falta una part. Els primers indicis fan pensar que es tracta d’una peça del segle II abans de Crist, d’origen grecoitàlic de l’època de la República.

Gandia va detallar que no és l’única peça que es troba en el lloc. Als voltants també s’han apreciat restes ceràmiques. L’expert estima que l’àmfora transportava vi de Sicília. Serà el Museu Arqueològic Municipal de Cullera l’encarregat d’aplicar el procés d’adaptació de la peça per a conservar-la i, posteriorment, exposar-la al públic per a la seua admiració i coneixement.

La regidora de Patrimoni Històric i Museus de Cullera, Amparo Jover Colubi, va traslladar la seua felicitació al Club Delfin i al servei municipal d’Arqueologia per aquest nou rescat i va anunciar que una vegada la peça estiga en condicions es realitzarà una presentació pública conjunta amb la localitat veïna de Sueca.


Font i foto: Levante

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Leave a Reply

  • (not be published)