La situació del vaixell de Santa Pola demana una solució humanitària

País del Mar
Publicat en Desembre 01, 2018, 7:59 am
5 mins
Comparteix:

EUPV s’afig a les veus crítiques i demana al Govern una solució humanitària per als immigrants del vaixell de Santa Pola

La coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Rosa Pérez Garijo, reclama a Delegació del Govern central “que pose en marxa una solució humanitària per a les persones que van ser rescatades per un vaixell pesquer de Santa Pola quan havien estat llançades al mar pels guardacostes libis”.

La formació d’esquerres se suma així a les veus que reclamen una solució viable i efectiva per a les 12 persones migrants que van ser salvades a la mar pel pesquer ‘Nuestra Madre Loreto’, ja que en paraules de Pérez, “la proposta de ser retornades a Líbia, com proposa l’executiu de Pedro Sánchez, no deuria ni tan sols contemplar-se com una opció possible, ja que suposaria retornar-los a unes condicions infrahumanes i abandonar-les a la seua sort. Cal recordar que les ONG que treballen amb migrants al Mediterrani i també l’agència de l’ONU per als refugiats ACNUR han declarat els ports de Líbia com a plataformes no segures per al desembarcament de migrants”.

«Si hem de menjar mitja barra de pa, es fa», va assegurar ahir dijous mitjançant el seu telèfon satèl·lit el capità, Pascual Durá. El patró del pesquer de Santa Pola ja ha donat ordre al cuiner perquè racione «tot el que puga» els queviures i l’aigua a bord, plantejada per a una tripulació que ara s’ha vist doblegada. Les existències no duraran més de cinc dies, mentre que el combustible amb prou faenes aconseguirà per a quatre jornades de navegació, com assenyalen des del vaixell. «Ningú ve a portar-nos gens», va lamentar el capità, qui va assegurar que ell i els seus mariners se senten «exhausts i desemparats». A última hora de la vesprada d’ahir, el ‘Loreto’ va posar rumb a l’oest per a trobar-se amb el vaixell humanitari de ‘Proactiva Open Arms’ «a veure si ens poden ajudar. Mai, mai aniríem cap a Líbia», va assegurar Vicente Sempere, el segon de bord.

Per a Rosa Pérez Garijo, la postura del govern central en aquest assumpte suposa una “autèntica vergonya en matèria d’assistència humanitària”, donat que s’està negant ajuda a dotze persones tot i que el Consell s’ha prestat a acollir-les: “Pedro Sánchez i el seu govern ens estan demostrant el que vam témer quan es va facilitar l’acollida de l’Aquarius: que era una simple operació de rentat de cara, perquè poc o gens ha canviat la postura de les autoritats espanyoles front a la immigració. L’Aquarius ha quedat com una excepció enmig d’unes línies polítiques tan insolidàries com les que va desenvolupar el PP”. Alhora, des d’Esquerra Unida també es reclama a l’executiu valencià que s’habiliten els recursos suficients per donar una resposta en condicions: “Valorem la iniciativa del Consell per acollir als migrants, però també exigim que tinguen la resposta adequada”, indica la líder d’EUPV.

La coordinadora d’Esquerra Unida subratlla que la seua organització sempre ha denunciat les polítiques criminals europees en matèria d’immigració, tal i com ha denunciat reiteradament al Parlament Europeu l’eurodiputada Marina Albiol. Així, Pérez Garijo remarca que “ni s’ha produït cap canvi important en l’aplicació d’aquestes polítiques de l’Europa-fortalesa, ni s’estan habilitant els recursos per garantir l’aplicació dels drets humans fonamentals a les nostres fronteres, ni tan sols veiem que hi ha resposta davant emergències humanitàries com la que ara ens hem trobat. Hi ha oferiments d’assistència des del govern autonòmic, fins i tot el govern local de Santa Pola, del qual forma part EUPV, s’ha prestat a col·laborar en allò que estiga al seu abast. I malauradament el govern de Pedro Sánchez mira cap a una altra banda i pretén desfer-se d’aquestes persones rescatades a alta mar”, ha conclòs.


Fonts: Diari Serpis Las Provincias Foto: Proactiva Open Arms

País del Mar
Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Leave a Reply

  • (not be published)