fbpx

Alacant recupera el seu destacat paper històric amb “Alacant pel Valencià”

Comparteix:

Un total de 23 entitats, sindicats i partits polítics han signat i fet públic aquest divendres el manifest ‘Alacant pel Valencià’ en el 35 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

El 23 de novembre de 1983, les Corts Valencianes van promulgar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), l’única que les Corts han aprovat fora de la seu de València i, precisament, a la ciutat d’Alacant.

Aquella llei, si bé no s’ha dotat dels mecanismes que haurien permés la plena normalització de l’ús social del valencià en tots els àmbits comunicatius, ha fet possible, almenys, la introducció de la nostra llengua en el sistema educatiu i en l’administració pública.

Amb motiu dels 35 anys de l’aprovació de la LUEV, s’ha constituït la plataforma Alacant pel Valencià a l’entorn de la qual s’apleguen diverses entitats cíviques, polítiques i acadèmiques compromeses amb la normalització de la nostra llengua i de la nostra cultura a la ciutat d’Alacant.

A propòsit d’aquest 35é aniversari, la plataforma Alacant pel Valencià fa públic aquest MANIFEST per expressar els aspectes sobre el quals considera que cal incidir per avançar en la normalització del valencià a Alacant.

El manifest aposta per “fomentar” la matriculació dels xiquets alacantins en programes amb “alta presència del valencià”, que han qualificat de “qualitat” i “únics” que garanteixen l’aprenentatge de les dues llengües.

El valencià, a l’ensenyament

Les entitats culturals i socials i les administracions han de fomentar que les xiquetes i els xiquets d’Alacant es matriculen en programes amb una alta presència del valencià. Són programes educatius de qualitat i els únics que garanteixen l’aprenentatge de les dues llengües oficials i d’una tercera llengua.

El valencià, als mitjans de comunicació

És necessari que els mitjans de comunicació locals, tant escrits com audiovisuals, facen un ús efectiu del valencià.

El valencià, a l’espai públic

Cal que la senyalització de la ciutat siga en valencià (noms de carrers, barris, localitats pròximes, edificis oficials, transport públic, etc.). Això exigeix el recuperació i la correcta fixació de la toponímia. Els noms del lloc són part fonamental del patrimoni cultural de tots i totes.

Atesa la importància d’Alacant com a nucli comercial per a la mateixa ciutat i per a les comarques meridionals, cal que hi haja accions directes que afavorisquen l’ús oral i escrit del valencià en les botigues, en els restaurants i en les superfícies comercials. Això ajudarà a garantir en aquest àmbit els drets lingüístics de tots els ciutadans, d’Alacant i de fora.

El valencià, a l’administració

L’administració pública ha de garantir que els ciutadans que vulguen usar el valencià ho puguen fer amb completa normalitat. Més encara: demanem mesures per a promoure que la ciutadania faça servir el seu dret de dirigir-se a l’administració. Això implica que tot el personal de la funció pública d’Alacant ha de poder atendre en valencià.

Benvinguts i benvingudes!

Animem els alacantins i les alacantines a convertir-se en valencianoparlants actius. Les llengües s’aprenen amb l’ús, fent-les servir, parlant-les a l’escola, al carrer, a les botigues, als mitjans de comunicació, a l’administració…

Signants:

La Cívica – Escola Valenciana
Departament de Filologia Catalana – Universitat d’Alacant
Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Acció Cultural del País Valencià (Alacant)
Institut d’Estudis Catalans (Delegació d’Alacant)
Compromís
Esquerra Unida
Podem
Esquerra Republicana del País Valencià
PSPV – PSOE
PCPV
Muixeranga d’Alacant
Casal Popular Tio Cuc
Colla Corball de l’Alacantí
Comissions Obreres del País Valencià (CCOOPV
Intersindical Valenciana
UGT-PV
“Gatzara” (Sindicat d’estudiants Universitat d’Alacant)
Colla de dimonis “Puto del Socós”
“Meka: mesa de carnestoltes d’Alacant”
Plataforma pel Dret a Decidir d’Alacant
Colla Cocó. Dolçaines i Tabals
Kali Nord


Fonts: Escola Valenciana20 minutos Foto:  Christin Hume d’ Unsplash

Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Tancar

Paisdelmar

Benvinguts

Tancar

Entrar

Tancar

Cistella (0)

Cart is empty Afegeix cultura a la teua cistella

Paisdelmar

Benvinguts

Moneda