fbpx

Els escacs víkings demostren l’antiguitat de la caça de les balenes

Comparteix:

El nhefatafl, o escacs víking, és un joc de taula en el qual un rei situat al centre d’un tauler és atacat des de tot arreu.

Popularitzat en tot el nord d’Europa. La cultura Vendel (centre i est de Suècia) venerava aquest joc i el practicava abans de la mateixa era víking (550-793 dc). La seua afició pels enterraments de vaixells i les guerres se sumen ara al recent coneixement de l’altra pràctica de la cultura Vendel, la caça de balenes.

Els desenterraments de vaixells han tret a la llum peces del nhefatafl. Peces que al principi es fabricaven amb pedra, asta o ossos d’animals com el ren, van passar a tallar-se a partir del segle VI d.c, tant a Suècia com en les Illes Aland amb ossos de balenes.

En una recent recerca, Andreas Hennius, un doctorat arqueòleg candidat en la Universitat de Uppsala a Suècia, i els seus col·legues, van rastrejar la font de l’os de balena seguint un rastre d’evidència que els va portar a la vora del mar de Noruega, uns 1.000 quilòmetres més al nord del cor de la cultura Vendels, situada en el centre de Suècia.

Hennius creu que els ossos de balena utilitzats per a fer les peces del joc obeeixen a una fase primerenca de la caça industrial de balenes. Si és així, les peces serien evidències dels casos més antics coneguts de la caça de balenes en el que avui és Escandinàvia, i un senyal de les creixents rutes comercials i l’ús dels recursos costaners que van aplanar el camí per a la futura expansió dels víkings.

Per a arribar a aquesta sorprenent conclusió, Hennius i els seus col·legues primer havien de descobrir d’on procedia l’os de balena. Els Vendels no eren baleners, diu Hennius, així que les peces han d’haver sigut importades. Però de qui? Els investigadors també havien de confirmar que l’os era el resultat de la caça de balenes deliberada, no solament de les balenes encallades.

Per a respondre a aquestes i altres preguntes, Hennius es va basar en l’anàlisi genètica, altres troballes arqueològiques i textos antics.

La primera pista que les peces del joc eren de fet un signe de la caça de balenes industrial primerenca va sorgir de l’anàlisi genètica de l’os de balena. Encara que diverses espècies de balenes nadaven en aigües escandinaves, la majoria de les peces de hnefatafl estaven fetes d’ossos de balena franca de l’Atlàntic nord. Açò suggereix que els ossos van ser el resultat d’una caça sistemàtica en lloc d’una cerca oportunista, diu Hennius.

Altres pistes van venir de les tombes de Vendels. Les peces del joc d’ossos de balena primer estaven només en les tombes d’algunes persones riques. Però, més tard, un devessall d’ossos de balena hnefatafl va aparèixer en les tombes de persones normals. “No les tombes més pobres, sinó les de classe mitjana”, diu Hennius. Per a ell, semblava un producte rar i prestigiós que de sobte es va posar a la disposició del mercat massiu. I açò implicava importacions regulars i confiables, una indústria.

Els primers textos insinuaven on es podria haver situat aqueixa indústria ballenera, ja que quasi amb seguretat no es trobava en les terres de Vendel, en el centre i l’est de Suècia.

El primer registre escrit de caça de balenes a Escandinàvia descriu un comerciant noruec del segle IX anomenat Óttarr. En els seus viatges, va visitar les corts reials d’Anglaterra, on els registres el descriuen presumint de la seua destresa ballenera. Óttarr va afirmar que ell i els seus amics van capturar 60 balenes en dos dies prop del que avui és Tromsø, Noruega. Encara que les gestes d’Óttarr daten de diversos segles després de l’aparició de l’os de balena en les tombes de Vendel, suggereix que la caça de balenes pot haver estat ben establida en el nord de Noruega, en els anys 800 d.c.

No és clar qui estava fent el difícil treball d’atrapar balenes, encara que podria haver sigut qualsevol dels diversos grups de persones que vivien en el nord de Noruega en aqueix moment, inclosos els sami. Quant a qui estava convertint l’os de balena en peces de joc, també és desconegut. Segons els investigadors, podria haver sigut el Sami o qualsevol al llarg de la llarga ruta comercial cap al sud.

Hennius afirma que hi ha una clara evidència arqueològica que també recolza la idea de la caça de balenes primerenca en el nord de Noruega. Recentment, altres investigadors van descobrir dipòsits de greix en la regió, associats amb els Sami, que daten de l’època en què les peces del joc d’ossos de balena apareixien més al sud. L’existència d’aquests clots, diu Hennius, implica que els sami estaven processant un subministrament constant de balenes i no només l’encadenament ocasional.

Tot açò en conjunt —els pous de representació dels sami, les proeses de Óttarr, el predomini d’una espècie i la presència d’os de balena en les tombes de classe mitjana— són “proves sòlides que la caça de balenes activa va tenir lloc en el nord de Noruega en aquest moment” i que els Vendels havien establit rutes comercials de llarga distància per a transportar el material cap al sud.

Vicki Szabo, historiadora de la Universitat de Carolina del Nord que estudia la caça de balenes medieval en l’Atlàntic Nord, diu que Hennius i els seus col·legues defensen l’existència de la caça de balenes pre-Víkings a Escandinàvia. “Estan vinculant idees i tendències que no s’han vinculat clarament abans”.

La pròpia recerca de Szabo suggereix que la caça de balenes en el nord de Noruega era definitivament factible al voltant del 550 d.c. Després del col·lapse de l’Imperi Romà durant el segle V d. C. i el període de pertorbació econòmica que el va seguir, les societats de tota Europa van tardar a recuperar-se. Szabo diu que la caça de balenes encaixa amb un patró més ampli de ressorgiment econòmic en aqueix moment.

Quant als desafiaments logístics, Szabo diu que és poc probable que aquests primers baleners estigueren en l’oceà obert caçant balenes des de bots. En el seu lloc, els caçadors podrien haver usat llances amb punta de verí, tret dels fiords estrets, o conduït balenes a la riba.

Hennius continua estudiant les peces importades del joc Vendel hnefatafl per a veure què més poden explicar-nos sobre el seu origen i les rutes comercials en les quals van viatjar. De fet, si les peces del joc expliquen la història de l’expansió de l’ús dels recursos costaners a Noruega, és un dels primers capítols de la saga naixent del domini marítim víking.


Font i foto: Smithsonian

Som un Grup Editorial valencià establert a Vila-real des de desembre de 2018 i amb el propòsit de difondre continguts e informació actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Tancar

Paisdelmar

Benvinguts

Tancar

Entrar

Tancar

Cistella (0)

Cart is empty Afegeix cultura a la teua cistella

Paisdelmar

Benvinguts

Moneda